Op zaterdag 21 mei 2005 zingt Romanesque een paar keer in de loop van de dag met een kort programma, samengesteld uit profane muziek van Adriaen Willaert, in de Augustinus te Antwerpen in het kader van Laus Polyphoniae. Daarna komen ze naar Roeselare voor hun avondconcert in de St.-Godelievekerk.

Het Collegium Vocale Gent o.l .v. Paul Hillier zal op 17 juli 2005 te Saintes (F) op het Festival twee werken van Adriaen Willaert op zijn programma zetten. Titel van het programma: "Gli Oltremontani in Italië', met nadruk op de Vlaamse polyfonisten die naar Italië trokken en daar hun carričre (verder) uitbouwden. In die lijn vormt Adriaen Willaert een perfecte aanvulling.

Op het programma van Adriaen Willaert:

1.    Alma redemptoris / Tu quae genuisti a 6 uit Musica Nova (1559)

2.    Infelíx ego a 6 uit 1556

Op 17 mei 2005 overleed de musicoloog Pieter Andriessen, bekend als radioprogrammator en later nethoofd van Klara. In die functies wakkerde hij de uitvoering van de oude muziek sterk aan. Hij publiceerde in 2002 een studiewerk met een cd in bijlage: 'Die van Muziken gheerne horen - Muziek in Brugge 1200 —1800". In dat boek wijdde hij een aantal bladzijden aan Adriaen Willaert en op de cd hoort men diens LAUS TIBI SACRA RUBENS, geschreven voor de H.-Bloedbasiliek te Brugge.

Onlangs verscheen in de VS de verzamel-cd: THE NORTON RECORDED ANTHOLOGY OF WESTERN MUSIC.

In vol. 1 is Adriaen Willaert vertegenwoordigd met het madrigaal Aspro core e salvaggio, uitgevoerd door het Collegium Musicum Yalense o.l.v. James Keller

(zie onze discografie cd nr 122)

In januari 2004 verscheen een nieuwe cd, de zesde reeds in de reeks L 'OPERA OMNIA DI ADRIAN WILLAERT van het Italiaanse label STRADIVARIUS.

Het omvat vocale en instrumentale werken uitgevoerd door José Hernandez-Pastor, altus, een groep blazers (cornet en drie trombonen) en Luigi Collarile, organist, die ook de leiding heeft

(Zie onze discografie cd nr 21/II)

 

In juni 2004 verscheen een nieuwe cd door de vocaal-intrumentale Vlaamse groep CAPILLA FLAMENCA bij Eufoda (nr 1359)

Bevat: Ave Regina coelorum (versie 1)

(zie onze discografie cd nr 131)

 

Het 23ste  "Festival lnternacional.de Musica de Cantonigrós', dat zal plaats vinden van 14 tot 17 juli 2005 in de stad Cantonigrós (Catalonië — Spanje), heeft voor zijn koorwedstrijd categorie

nr 3 (vrouwenkoren met max 36 stemmen) het chanson QUANT' LE JOLI ROBINET van Adriaen Willaert als opgelegd werk uitgekozen.