Willaert Nieuwsbrief – 10 november 2005

 

Geachte muziekvriend


Zaterdagavond 12 november zendt de WDR 3 een nummer van Adriaen Willaert uit in het programma VESPER van 18.15u.
Het betreft het zevenstemmig madrigaal uit de MUSICA NOVA: QUANDO NASCESTI AMOR in een oude uitvoering (1981) door de Hongaarse groep LISZT FERENC CHAMBER CHOIR.

Het ganse radioprogramma staat in het teken van MUSIK AUS SIEBENBÜRGEN en de titel van de cd waaruit de opname komt is "MUSIC IN RENAISSANCE TRANSYLVANIA". Dat vraagt een beetje uitleg.

In de 12de eeuw volgden Duitse trekkers de roep van de Hongaarse Koning Geisa II om zich te vestigen in de Karpatenboog. In dat "Land over de wouden" in het huidige Roemenië of "Terra Transilvana" vonden zij een nieuwe heimat en stichtten er een nederzetting die, dank zij de blijvende contacten met Duitsland, een bloeiende cultuur kende. Uit oude bronnen in Brasso weten we dat de werken van Adriaen Willaert er werden uitgevoerd en meer speciaal de MUSICA NOVA uit 1559. Willaert was trouwens een tweetal jaar in Hongarije geweest in het gevolg van kardinaal Ippolito d'Este, bij wie hij van 1517 tot 1519 in dienst was. Wellicht daardoor verkreeg hij de titel van "Cantor Regis Ungariae".

Het zevenstemmig madrigaal is gecomponeerd als een dubbelkorig werk hier uitgevoerd door -voor het eerste koor- een contratenor, blokfluit en gemshoorn en -voor het tweede koor- luit en 3 zangers (contralto, tenor en bas). Door bij het hoge koor meestal één van de stemmen van het lage koor te voegen, bekomt Willaert het effect van een soort achtstemmig dubbelkoor.

De opname waarover hier sprake vind je in onze discografische lijst onder nr 9 en is aanwezig in het
infocentrum.