Willaert Nieuwsbrief 24 december 2005

 

Beste muziekvrienden

 

De BBC - Radio 3 programmeert een werk van Adriaen Willaert op zaterdagmorgen 31 december te 5.51 u (onze tijd). Het betreft zijn vierstemmig PATER NOSTER.

Dit mooie motet, op de latijnse tekst van het ONZE VADER, is een van de meest populaire werken van onze componist, getuige de vele manuscripten en vroege drukken die er van werden gemaakt. Het werd zelfs eerst in het "buitenland" gedrukt (Lyon, Parijs en Neurenberg) vooraleer de Venetiaanse drukker Antonio Gardano het in een van zijn motettenbundels. opnam (1539). In 1545 nam hij het op in de bundel, die uitsluitend gewijd was aan het werk van Willaert: ADRIANI WILLAERT MUSICI CELEBERRIMI AC CHORI DIVI MARCI ILLUSTRISSIMAE REIPUBLICAE VENETIARUM MAGISTRI MUSICA QUATUOR VOCUM (MOTECTA VULGO APPELLANT) - LIBER SECUNDUS.

Wat de manuscripten betreft: Kidger vermeldt er 24, verspreid over gans West-Europa. Het mooiste manuscript bevindt zich in het Vaticaan en komt uit het kunstatelier van Petrus Alamire in Mechelen.

De opname van de BBC-uitzending is van het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Paul Van Nevel. Deze cd werd uitgegeven in 1997 (zie onze discografielijst nr 44) onder de naam VOX NEERLANDICA 1, samen met een gelijknamig boek, dat een verzameling is van koorpartituren van Nederlandse componisten (inclusief dus van Zuid-Nederlandse renaissancecomponisten). De BBC laat het Pater Noster van Willaert voorafgaan door het O SALUTARIS HOSTIA van de iets oudere Vlaamse componist Pierre de la Rue (zoals op de cd zelf).