Willaert Nieuwsbrief – 20 januari 2006

 

Geachte muziekliefhebber

Morgenvroeg, zaterdag 21 januari, tussen 7.00u en 8.00u zendt de RTBf Musique drie liederen uit van Willaert.

Het is een fragment van de cd van ROMANESQUE o.l.v. Philippe Malfeyt uit 1993 (zie onze discografische lijst nr 32).

De nummers zijn:

1.  Cingari simo: een "mascherata alla napolitana": een zeer luchtig nummer, gebaseerd op een driestemmig model van een zekere Nola, waarin verteld wordt hoe individuen, als zigeuners gemaskerd, enkele lichtekooien opvrijen met hoogst dubbelzinnige toespelingen." (Piet Stryckers) De tekst van het refreintje luidt: "Ch'el è dentro ch'el è furore / S'el è dentr'ha più sapore - Het kan langs buiten zijn, het kan langs binnen zijn, maar als het langs binnen is, dan is het wel leuker!" Deze villanesca kende reeds in Willaert's tijd veel bijval, want we vinden ze herhaaldelijk in de drukken van Girolamo Scotto en Antonio Gardano, de grote drukkers uit Venetië in die tijd.

In de opname van Romanesque uitgevoerd door sopraan, fluit, vedels, harp en slagwerk

2.  Arousez vo violette: La Rousée du Moys de May is een zesstemmig chanson dat is overgeleverd zonder tekst. De tekst van het gedicht Arousez vo violette van Benedictus zou daar kunnen op gezongen worden: "Een meisje wordt verliefd op een tuinman, maar wanneer hij iets te veel aandringt, roept ze: Ga maar liever uw viooltjes besproeien." In de opname van Romanesque uitgevoerd door sopraan, vedels en fluit.

A quando a quando havea: een canzone villanesche alla napolitana. "Ik had ooit een buurmeisje, zo mooi als de ster Diana... Ik droomde met haar gelukkig door het leven te kunnen gaan, maar hier sta ik nu met lege handen!" In de opname van Romanesque wordt het lied uitgevoerd door sopraan, luit, harp en vedels en tussen de tweede en derde strofe wordt de luittabulatuur van Giulio Abondante gespeeld.