Beste muziekvrienden

 

Je weet dat ik de aankondiging van de radioprogramma's met muziek van Willaert tracht minstens een paar dagen voor de uitzending te melden. Het probleem hierbij is dat niet alle radiostations gedetailleerd zijn in hun programma-overzicht of ook dat ze soms maar de dag zelf hun lijst op internet zetten.

Dat heb ik vandaag ondervonden met Radio France. Het programma dat ik je hierbij aankondig werd reeds deze morgen uitgezonden. Maar, geen nood, je kan het via internet op je computer nog beluisteren: www.radiofrance.fr / chaines/ france-musique. Titel van het programma: AU BONHEUR DES GAMMES.

Het volledige programma is een reeks van 10 (?) uitzendingen met als titel: Le grand tour: l'Italie à la Renaissance. Venise, L'Ombrie, Ferrare, Rome, Naples.

Het programma van deze morgen vind je in bijlage. Het gaat over de muziek in Venetië in de renaissance en meer specifiek: de straatmuziek, de karnavalliederen, de maskeraden enz. Een leuke bedoening dus, heel interessant om te beluisteren. En daar is Adriaen Willaert met drie liederen in vertegenwoordigd.

 

De volgende dagen worden andere steden aangedaan. Ik neem aan dat we nog wel enkele keren Willaert zullen ontmoeten, bijv. in Ferrara, waar hij enkele jaren werkzaam is geweest en in Napels met zijn "villanesche alla napolitana". Het programma van Radio France wordt samengesteld door Denis Raisin-Dadre, de dirigent van de Franse groep Doulce Mémoire, een groep die twee cd's heeft uitgebracht met enkele nummertjes van Willaert. Eén cd heet Viva Napoli. Daarom is het dat ik veronderstel dat de uitzending over Napels ook Willaert zal brengen met fragmenten van deze laatste cd. Voor de lijst van de nummers van de programma's van de komende dagen moet ik je dus verwijzen naar internet. Het uur van de uitzending: iedere morgen van maandag tot vrijdag van 9u00 tot 10.00u. Ik neem aan dat je iedere dag het programma via internet kunt beluisteren ook. Interessant zeker voor wie in een ver land woont waar hij de Franse Radio niet kan nemen.

 

Voor verdere uitleg over de cd's, zie onze discografie.

Voor verdere gevens over de werken: zie www.adriaenwillaert.be

 

Namens de A.W.F.-A.W.S.

 

Arnold Loose

info@adriaenwillaert.be