Willaert Nieuwsbrief – 31 maart 2006

 

 

 

Waarde muziekvrienden

 

De programmareeks die France Musique deze week gebracht heeft onder de titel "Le grand tour: L'Italie à la Renaissance" was buitengewoon interessant. Iedere aflevering behandelde de straatmuziek, de volksmuziek en hoofse liefdesliederen en was daardoor ook zeer amusant. Voor de meesten onder ons grotendeels onbekend repertoire. Bepaalde muziekfragmenten waren opnamen speciaal voor dit programma gemaakt. Maandag zette de reeks in met Venetië, dinsdag was er staking, woensdag waren we in Umbrie, gisteren in Ferrara en deze morgen in Napels. Het deel over Rome valt dus blijkbaar weg door de staking. Waarschijnlijk vinden ze nog de mogelijkheid om dit deel nog later uit te zenden.

In Napels ging het o.m. over de "villanelle alla Napolitana" en van Willaert was in de uitzending te horen zijn MADONNA MIA FA' en O BENE MIO, beide uitgevoerd door de groep Doulce Mémoire (terug te vinden op hun cd Viva Napoli - zie onze discografie cd 57).

De presentator van de reeks, Denis Raisin-Dadre, die trouwens de dirigent is van Doulce Mémoire, wist alles heel vlot en

met de typisch Franse welbespraaktheid voor te stellen. Voor ons zeer belangrijk was dat hij spontaan zijn bewondering

uitsprak voor de muziek van "L'école Franco-Flamande". Bij de voorstelling van het gevoelvolle nummer 'Giunto alla tomba` van Giaches de Wert zei hij: "Je trouve cette musique absolument admirable. Je me demande pourquoi on ne l'entend plus en France." en bij Willaert's 'Madonna mia fa': "Le très sérieux Adriaen Willaert devrait bien que s'amuser quand il sortait de sa charge de maître de chapelle".

De uitzending van deze morgen, die ik ten zeerste aanbeveel, kan je de ganse dag en misschien morgenvroeg ook nog via internet beluisteren:      
a. klikken op: "programmes"
b. klikken op: "Au bonheur des gammes".