Willaert Nieuwsbrief – 27 april 2006

 

 

 

Waarde muziekliefhebber

 

Volgende radioprogramma's brengen ons in de eerstvolgende dagen muziek van Adriaen Willaert:

 

1. op zondag 30 april te 4.08, de RTBF in hun programma NOCTURNE, opnieuw een deel van de cd van Romanesque (zie onze discografische lijst cd nr 32):

 

a. Chi la dira

b. Chi la dira dissminuita, een diminutio van Antonio Valente

c. Tiento IV sobre "Qui la dira" van Antonio de Cabezon

 

m.a.w, we horen eerst het chanson van Adnaen Willaert, gezongen en met instrumentale begeleiding, met daarna twee instrumentale bewerkingen uit die tijd: een van Antonio Valente (Antonio Valente is een blinde Napolitaanse klaviervirtuoos) en een van de Spanjaard Antonio de Cabezon.

 

2. Op maandag 2 mei te 1 u29 (onze tijd) in het programma EUROCLASSIC NOTTURNO dat we gemakkelijkst beluisteren op de Nederlandse of de Engelse radio: het PATER NOSTER (versie 1 eerste deel).

Adriaen Willaert componeerde twee motetten op de tekst van het Pater Noster, een vier- en een zesstemmig. We horen hier het eerste deel van de vierstemmige versie, waaraan in feite het Ave Maria als tweede deel was

gekoppeld.      
Deze compositie kende in Willaerts tijd een enorm succes, getuige de vele bewaarde handschriften en de vele drukken zowel in Frankrijk, Duitsland als in Italië.

De uitvoering die we hier horen is die van het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Paul Van Nevel. De samenwerking tussen Paul Van Nevel en het Nederlands Kamerkoor is een heel interessante gebeurtenis en levert telkens, want het gebeurt vaak, heel boeiende en originele interpretaties mee ook van hedendaagse muziek. De cd waaruit is geput, werd uitgegeven in 1997 samen met een partiturenboek, als promotie van oude en nieuwe Nederlandse koormuziek voor de betere amateurkoren.

Voor verdere informatie zie onze discografische lijst cd nr 49.

Cd en partiturenboek zijn te raadplegen in ons infocentrum.

Zie ook onze webstek: www.gdríaenwillaert.be

 

Namens de A.W.F.- A.W.S