Willaert nieuwsbrief – 20 mei 2006

 

 

Beste muziekliefhebber

 

Op dinsdag 13 mei te 22.39 kun je de psalm LAUDA JERUSALEM van Adriaen Willaert horen op KLARA CONTINUO. Die uitzending is een herneming van dinsdag 18 april.

Hierbij dan ook een herhaling van de uitleg op de e-mail van toen.

Deze psalm behoort tot een van de topwerken van onze componist en wordt daarom vaak uitgevoerd.

Je vindt deze psalm dan ook in onze webstek (www,adriaenwillaert.be) in de zg. "toplijst". Tikken op "oeuvre" en bovenaan op "toplijst". Naast een bespreking door Jaak Maertens geven we er ook de tekst en de vertaling.

 

Over deze achtstemmige psalm schrijft Ignace Bossuyt: "De psalm 'Lauda Jerusalem' illustreert duidelijk alle kenmerken

van Willaerts salmi spezzadi. Het werk begint met de gregoriaanse intonatio, waarna koor één het eerste vers afsluit, met

in de bovenstem een melodische verwijzing naar de liturgische melodie. Geregeld duikt het gregoriaans origineel in een of andere stem op. Vooral de intonatie is goed herkenbaar (zoals op "quid emittit eloquium, quid dat nivem" en in de doxologie op "sicut erat in principio et nunc et semper”). De psalmtekst wordt bijna doorlopend syllabisch voorgedragen, met respect voor het woordaccent. In deze functionele muziek, ter opluistering van de vesperliturgie, streeft Willaert naar een zo verstaanbaar mogelijke tekstvoordracht, die overigens kadert in de stijlvernieuwing die hij heeft doorgevoerd."

De opname die we zullen beluisteren is deze van Currende o.l.v. Erik Van Nevel. Over deze cd schrijft David M. Kidger:

admirable performances of two of Willaert's large-scale psalm settings, with a strong atmospheric recording and acoustics. Uses instruments (cornetti and trombones) doubling vocal parts for two psalms." (zie onze discografie cd 19). Zeer interessant om de dubbelkorigheid in stereo te beluisteren is het feit dat bij deze uitvoering de koren rechts en links door andere instrumenten worden begeleid.

 

Te beluisteren via de zender: KLARA CONTINUO.

KLARA CONTINUO kan je slechts ontvangen op een digitale radio, digitale tv of via internet.

 

Werkwijze om via internet te luisteren:

a. tik hier: www.klara.be

b. tik op: KLARA CONTINUO - DIGITALE KLASSIEKE RADIO DE KLOK ROND

d. tik op: Beluister Continuo on line

 

Namens de A.W.F.-A.W.S