Willaert nieuwsbrief – 21 mei 2006

 

 

Waarde muziekvriend

 

Eerst iets recht zetten:

In de e-mail van gisteren over "Willaert op de radio" moet je lezen dinsdag 23 mei en niet dinsdag 13 mei. Op die dag kun je te 22.39u van Wlllaert de psalm horen LAUDA JERUSALEM op Klara Continuo.

Excuses a.u.b. voor die verkeerde datummelding.

 

Het COLLEGIUM DE DUNIS uit Brugge blijft het motet LAUS TIBI, dat ze op hun laatste cd zingen, in hun repertoire bewaren. U weet wel, die mooie compositie die onze componist heeft geschreven in 1542 bij zijn eerste bezoek aan Vlaanderen voor de St.-Donaaskerk te Brugge. De tekst verwijst naar het H. Bloed van Christus en maakt dus allusie op de relikwie van het H. Bloed die tot op vandaag vereerd wordt in de H.Bloedbasiliek. In het kader van de "veertiendaagse van het H. Bloed" werd vorige zondag 14 mei een feestmis gecelebreerd in die basiliek waarbij het Collegium de Dunis het Laus Tibi-motet heeft gezongen. Op vrijdag 26 mei zullen ze het motet nogmaals zingen tijdens een concert in dezelfde basiliek, naast andere polyfonie op teksten van O.T. en N.T., "die het motet inhoudelijk situeren in de liturgie van de Goede Week (voor een gedeelte zoals op onze CD 'Lans tibi', maar nu ingevuld met ander materiaal uit de liturgie en met twee passiemotetten van F. Poulenc, die wondermooi contrasteren met en passen bij deze renaissancemotetten). Het gaat om 'Vinea mea electa' en 'Tenebrae factae sunt' die hij componeerde in 1938-39 en waarin je de dreiging van de wereldoorlog kunt voelen. Het concert op 26 mei is een privéconcert dat niet openstaat voor publiek", aldus dirigent lgnace Thevelein.

 

Even terloops ook volgende tip:

De mogelijkheid om THE NEW GROVE DICTIONARY OF MUSIC AND MUSICIANS online te raadplegen zal u bekend zijn.

Normaal moet je daartoe een duur abonnement betalen, tenzij je naar een openbare bibliotheek gaat. Er zijn nu inderdaad verschillende openbare bibliotheken, die aan hun lezers de GROVE ONLINE aanbieden.

Maar misschien weet je nog niet dat er ook een beknopte versie van GROVE bestaat, die je zonder aansluiting, vrij op je eigen pc thuis via de webstek van de BBC kan raadplegen: GROVE CONCISE DICTIONARY OF MUSIC. Je vindt er de biografie met discografie van een 15.000 componisten in alle genres.

Werkwijze: je tikt hier op www.bbc.co.uk/music/muze. Op de bekomen bladzijde tik je de naam van de componist (hetzij biografie hetzij discografie) of een muzikale term enz.

Als voorbeeld selecteren we hier in onze bijlage de biografie van ADRIAEN WILLAERT maar ook van een aantal andere minder bekende Nederlandse renaissancecomponisten die in Grove met superlatieven worden omschreven maar van wie we hier zelden of nooit muziek te horen krijgen! Waarom?

 

Namens de A.W.F.-A.W.S.