Willaert nieuwsbrief – 12 juni 2006

 

 

Waarde muziekliefhebber

 

Je bent steeds van harte welkom in ons infocentrum.

Zoek je een partituur van Willaert of een tijdsgenoot, wil je de basisboeken over deze grote componist van de grote specialisten, de professoren Bossuyt en Schiltz, ter hand nemen, wens je een klankopname te beluisteren, zoek je nog verdere informatie over de renaissancemuziek van onze Nederlandse grootmeesters, wil je snuisteren in archiefmateriaal over concerten, zoek je dringend de betekenis van een begrip in een muziekencyclopedie enz., je doet er goed aan eens bij ons langs te komen.

Om precies te weten wat je bij ons kunt vinden, sturen we graag hier als bijlage een inventaris.

 

Gelieve er rekening mee te houden dat ons infocentrum enkel te bezoeken is mits afspraak.

Je kan mailen naar info@adriaenwillaert.be 

of telefoneren naar de voorzitter Karel Hoornaert (0474/20 27 22)

of naar de beheerder Arnold Loose (0476/21 88 37)

 

Belangrijk ook is te weten dat niets wordt uitgeleend.

Het is wel mogelijk kopieën te vragen van teksten, partituren of klankopnamen, maar dan toch enkel in beperkte mate en mits betaling van de kosten.

 

Maar aarzel niet ons te contacteren voor gelijk welke informatie in verband met Willaert. Het is ons doel dienstbaar te zijn!

 

-----------------------------------

 

Het "Liedboek van Zegher van Male" is een zeer belangrijk en waardevol handschrift uit 1542, dat bewaard wordt in de Bibliothèque Municipale te Cambrai (F). Het werd gemaakt voor een Brugse handelaar Zegher van Male (1504 - 1601) en het bevat meer dan 200 composities van Claudin de Sermisy, Gheerkin de Hondt, Benedictus Appenzeller, Richafort, Gombert, Lupi, Mouton, Josquin en anderen. Van Willaert zijn er zes werken opgenomen: o.m. de missa "Christus resurgens", de missa "Gaude Barbara" en de missa "Quaeramus cum pastoribus". Deze laatste mis bestaat ook in een andere versie in een handschrift in Piacenza. De versie van Cambrai is unicum, maar wordt niet door iedereen als een compositie van Willaert aanzien. Naast deze missen bevat het handschrift nog een aantal Franse chansons. Wat het handschrift ook zeer merkwaardig maakt zijn de leuke illustraties die de randen versieren en wellicht bedoeld zijn om de jonge zangers wat verstrooiing te bezorgen tijdens de ongetwijfeld saaie repetities van deze niet gemakkelijke polyfonie.

De Nederlandse groep CAPPELLA PRATENSIS organiseert van 15 tot 22 juli een zomercursus voor gevorderde zangers, gewijd aan dit repertoire in Zuid-Frankrijk. Meer hierover, infra.

 

Zomercursus Cappella Pratensis

Van 15 t/m 22 juli 2006.

 

Het Liedboek van Zegher van Male


De polyfone schatten van een Brugse verzamelaar

Onder leiding van Stratton Bull, Ludy Vrijdag en Christopher Kale zal in verschillende bezettingen gewerkt worden aan het Liedboek van Zegher van Male.
De ingestudeerde werken zullen in 3 openbare concerten worden uitgevoerd. De concerten worden gegeven op 19, 20 en 21 juli in Luz-St. Sauveur, Arrens en Saint-Savin.

Voor deelname aan de cursus wordt een gevorderd zangers-niveau geëist.

info@cappellapratensis.nl