Willaert Nieuwsbrief 060726

 

 

Waarde muziekvrienden

 

Het zal u bekend zijn dat vorige zaterdag in Brugge het festival MUSICA ANTIQUA is gestart. Onze aandacht is onmiddellijk gevallen op de keuze van het festivalthema "VENETIň". In alle aankondigingen in de media werd onderstreept dat "het uitgangspunt voor de keuze van Venezia als centraal Festivalthema als belangrijke reden geldt: in de loop van de 15de en 16de eeuw vertrokken tal van Vlaamse componisten naar de stad in de lagune, bekleedden er belangrijke ambten en gaven er een nieuw elan aan het culturele leven." (programmaboek p. 4). Heel nadrukkelijk wordt Adriaen Willaert als belangrijke figuur in die context naar voor geschoven. Eigenaardig dat geen enkel werk van Willaert op het programma staat!

 

Gisterennamiddag had een schitterende lezing plaats van Peter Van Heyghen met als thema "VenetiŽ 1500 - 1750 : 250 jaar 'culturele hoofdstad' van Europa. Dhr Van Heyghen, "die vaak uitgenodig wordt voor het geven van masterclasses en lezingen en het leiden van workshops doorheen Europa en de Verenigde Staten", bracht heel duidelijk het belang van Willaert naar voor in het VenetiŽ van de XVI de eeuw en benadrukte, geÔllustreerd met luistervoorbeelden, de grote stijlevolutie in het oeuvre van de grootmeester.

 

Volgende vrijdag brengt Katelijne Schiltz, lid van het bestuur van de A.W.F. maar daarenboven ook nog deskundige in de muziek van Willaert en zijn tijd, een lezing met als thema: 'Ottaviano Petrucci en het ontstaan van de muziekdruk in VenetiŽ: een muzikale, technische en sociale situering'. Die lezing, die we uiteraard zeer sterk aanbevelen, heef plaats in "In 't Leerhuys", Groeninge, 35 te 14 uur.